W październiku dzieci z najmłodszej grupy zdobyły mnóstwo wiedzy dotyczącej owoców i warzyw.  Poprzez różnego rodzaju gry i zabawy oraz doświadczanie różnymi zmysłami, dzieci uczyły się rozpoznawać i podawać nazwy owoców i warzyw. Mogły je powąchać, dotknąć, a także skosztować. Biedronki rozwiązywały zagadki dotyczące omawianej tematyki, segregowały według kolorów, przeliczały oraz układały puzzle. Ćwiczyły także posługiwanie się określeniami “dużo” i “mało”.  Maluszki wykonały barwne prace plastyczne związane z owocami i warzywami. Jednak najwięcej emocji przysporzyło samodzielne wykonanie sałatki owocowej, którą z ochotą spałaszowały. Dzieci dowiedziały się, jakie zabiegi higieniczne muszą wykonać, aby móc pracować z żywnością (trzeba dokładnie umyć ręce, włożyć fartuszek i dopiero wtedy można przystąpić do działania). W następnym tygodniu poświęconym warzywom – dzieci z grupy Biedronek zostały zapoznane z przetworami przygotowywanymi na zimę. Dzieci dzielnie pomagały paniom w przygotowaniu ogórków małosolnych. Maluszki wspólnie wkładały ogórki do słoika z przyprawami oraz zalewały je wcześniej przygotowanym roztworem. Na koniec dzieci podzieliły się wrażeniami ze wspólnej pracy. Teraz już zapytane Maluszki, jednogłośnie odpowiadają na pytanie: “Gdzie nasze zdrowie? – W owocach i warzywach, każdy ci to powie”.
Opr. M.S. i B.O.